XV Festiwal Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmarskiego „Nadzieja”

Fundacja im. Jacka Kaczmarskiego zaprasza w XV Festiwal Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmarskiego „Nadzieja”, który odbędzie się w Kołobrzegu w dniach 13-15 lipca 2018 r.

Festiwal rozpocznie się 13 lipca o godzinie 17.00 w sali widowiskowo-teatralnej Regionalnego Centrum Kultury im. Zbigniewa Herberta przy ul. Solnej 1, gdzie zostaną przedstawieni zakwalifikowani do konkursu głównego wykonawcy, ubiegający się o nagrody Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Prezesa TVP S.A., Fundacji PZU oraz Fundacji im. Jacka Kaczmarskiego. Dodatkowo zostanie przyznana Nagroda Specjalna im. Władysława Stasiaka.

Konkursowicze przyjadą do Kołobrzegu z różnych regionów Polski, w tym z Warszawy, Wrocławia, Łodzi, Gdańska, Białegostoku, Gorzowa Wielkopolskiego, Krakowa czy Koszalina. Po konkursie rozpocznie się premierowy koncert pt. „Mój Kaczmarski”, w którym wystąpią: Szymon Podwin i Michał Mańka, Paweł Wójcik i Tomasz Sarniak, Michał Wilgocki z Judytą Wilgocką i Magdą Gąsior oraz Jakub Kwaśniewski. Kolejny dzień festiwalu – 14 lipca zgodnie z tradycją rozpocznie mecz piłkarski między „Kuglarzami” a zespołem Fundacji im. Jacka Kaczmarskiego (godzina 12.00 – boisko przy ul. Śliwińskiego 10).

Następnie o godzinie 17.00 w sali widowisko-teatralnej Regionalnego Centrum Kultury im. Zbigniewa Herberta zostanie rozstrzygnięty konkurs na interpretację piosenki Jacka Kaczmarskiego i piosenkę autorską. Zwieńczeniem tego dnia festiwalu będzie koncert pt. „Kilku niesamowitych facetów” w wykonaniu Zespołu Reprezentacyjnego w składzie: Filip Łobodziński, Jarosław Gugała, Marek Wojtczak i Tomasz Hernik.

W ostatnim dniu festiwalu – 16 lipca o godzinie 17.00 w sali widowiskowej Regionalnego Centrum Kultury im. Zbigniewa Herberta będzie można wysłuchać wykładu dra Andrzeja Kasperka pt.„Niepodległość” w twórczości Jacka Kaczmarskiego” oraz obejrzeć prezentację przygotowaną przez Krzysztofa Nowaka i Roberta Siwca. Finał festiwalu to premierowy spektakl pt. „Obserwator” – piosenki Jacka Kaczmarskiego w wykonaniu artystów Studia im. Ziembińskich z Koszalina. Festiwal poprowadzi Robert Siwiec.

Wstęp na koncerty jest wolny, ilość miejsc ograniczona.

Organizatorem Festiwalu jest Fundacja im. Jacka Kaczmarskiego. Głównym partnerem wydarzenia jest PKN ORLEN, a partnerami: Gmina Miasto Kołobrzeg, Starostwo Powiatowe w Kołobrzegu, Fundacja PZU oraz Instytut Pamięci Narodowej, Miejska Energetyka Cieplna w Kołobrzegu oraz drukarnia Origami w Gdańsku. Sponsorem Festiwalu „Nadzieja” jest Grupa ENERGA. Zadanie zostało dofinansowane ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Regulamin konkursu.

nadzieja2018_zaproszenie