Płyta Encore, jeszcze raz…

Encore, jeszcze raz

Koncert, którego nagranie mamy przy­jem­ność Państwu zaprezentować, odbył się 24 lip­ca 2001 roku w kaplicy domu studenckiego księży pallotynów w Arcueil. Miejsce to ma niemałe znaczenie dla działalności arty­sty­cznej Jacka Kaczmarskiego. Występował tam wielokrotnie. Arcueil było tradycyjnym miejscem spotkań Jacka z Polonią we Francji. Oczywiście Kaczmarski koncertował na całym świecie (również po 1989 roku), ale spośród scen zagranicznych jedynie w Arcueil występował regularnie. Najbardziej znany z tych występów jest koncert u księży pallotynów, który odbył się w grudniu 1988 roku. Został on zarejestrowany na wideo i w latach 90. był wielokrotnie emitowany w jednej z komercyjnych stacji telewizyjnych w Polsce, dwa lata temu zaś został opublikowany w zbiorczym wydaniu nagrań wideo Jacka Kaczmarskiego pod tytułem Scena to dziwna… Warto też wspomnieć, że to właśnie u księży pallotynów miał miejsce ostatni koncert Jacka Kaczmarskiego. 12 stycznia 2002 roku mający już poważne problemy z głosem artysta zaśpiewał głównie utwory z programu Szukamy stajenki. Encore, jeszcze raz… to recital składający się z piosenek, pochodzących z powstającego wówczas programu Mimochodem oraz z utworów starszych. Kaczmarski zawsze dbał, aby koncert miał pewien wspólny mianownik – tak jest też w tym przypadku.

Fundacja im. Jacka Kaczmarskiego serdecznie dziękuje Panu Prezesowi Wydawnictwa Licomp Empik Multimedia Sp. z o.o., Marcinowi Turskiemu za szczere zainteresowanie twórczością patrona fundacji oraz za doprowadzenie do wydania tego pięknego koncertu.

Więcej informacji na stronie Empiku.

dodano: czerwiec 2012