„Nadzieja” w Monachium

Marcin Skrzypczak

M. Skrzypczak fot. Grabi

Marcin Skrzypczak zwyciężył w konkursie na tegorocznej, IV edycji Festiwalu Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmar­skiego „Nadzieja”, który odbył się w Kołobrzegu w dniach 27–28 lipca. Teraz przyjdzie mu wystąpić na prestiżowym koncercie „Kuźnia Talentów”, który odbędzie się w Monachium 25 listopada br.

To efekt nawiązanej przez Fundację współpracy z Europejską Unią Wspólnot Polonijnych, której wiceprezydent, Aleksander Zając, gościł na „Nadziei”.

Organizatorem koncertu jest Zrzeszenie Federalne Polskie Forum w Niemczech. Patronat honorowy objęła Elżbieta Sobótka – Konsul Generalny RP w Monachium, koncert zaś odbędzie się dzięki wsparciu Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów oraz Senatu Rzeczpospolitej Polskiej. Patronat medialny objęły: TVP Polonia, Polonik Monachijski i Polskie Radio.

Marcin Skrzypczak otrzymał na Festiwalu „Nadzieja” również Nagrodę Polonii, którą wręczyli mu Aleksander Zając i Bogdan Żurek.

dodano: 31 października 2007