Wyższa szkoła jazdy

11 kwietnia 2007 roku w gdańskim I Liceum Ogólnokształcącym odbył się konkurs recytatorski poświęcony Jackowi Kaczmarskiemu. Kilkudziesięciu licealistów z Trójmiasta i okolic próbowało zmierzyć się z twórczością barda zarówno recytatorsko, jak i wokalnie. Ze zmiennym szczęściem. Najbardziej dziwiło to, że młodzi recytatorzy z uporem godnym lepszej sprawy wybierali do recytacji teksty, a nie wiersze. Rezultat był taki, że słuchający wpadali siłą rzeczy w rytm Jackowego śpiewania. Niestety nikt nie sięgnął po wiersze. Dlaczego? Nie wiem. Poziom deklamatorów był bardzo zróżnicowany. Od takich, którzy klepali teksty jak na szkolnej akademii, po takich, którzy tekstem Jacka opowiadali o swoich sprawach – a to już wyższa szkoła jazdy!

Inaczej było z młodymi śpiewającymi Jacka. I tu najgorzej wypadli ci, którzy próbowali zaśpiewać te piosenki „po bożemu”. Bowiem przeważnie polegli, jako że śpiewać Jackiem bez jego głosu i pasji po prostu się nie da. Największe wrażenie na jury i publicznoś- ci zrobiła Justyna Kotwica z Tczewa. Otóż ta dziewczyna (z zespo- łem) zaśpiewała Krzyk. Ale nie był to tyle krzyk Kaczmarskiego, choć jego były słowa i muzyka, to była jej piosenka, jej sprawa do załatwienia z życiem.

W Polsce jest najczęściej tak, że jak umiera poeta, to umiera jego twórczość. W przypadku Jacka Kaczmarskiego ta reguła się nie sprawdza. On żyje, bo żyją w nas jego pieśni i wiersze. Ale na szczęście nie tylko w nas — one żyją w coraz młodszych. I to jest niezwykle krzepiące.

Oto laureaci konkursu:

• Dorota Butowska, ZSBA Gdańsk
    • III miejsce
      • Grażyna Ostapiuk, I LO Gdańsk;
      • Anna Szmaglińska, Liceum Autonomiczne Starogard Gd.
    • wyróżnienia
      • Aleksandra Rodziewicz, III LO Gdańsk;
      • Paula Maciukiewicz, V LO Gdańsk

Antoni Pawlak,
członek jury

Od Fundacji: Chcieliśmy poinformować, że Justyna Kotwica z ze- społem została zaproszona przez Alicję Delgas — prezesa Fundacji, do udziału w konkursie głównym podczas IV edycji Festiwalu Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmarskiego „Nadzieja”, jaki odbę- dzie się w dniach 27–28 lipca w Kołobrzegu. W zeszłym roku zapro- siliśmy Elizę Banasik, która wówczas wystąpiła gościnnie w murach tego gdańskiego liceum, a na „Nadziei” zajęła II miejsce. Pragniemy gorąco podziękować Wandzie Szafran, – organizatorce konkursu w I LO, za jej zapał i serce jakie wkłada w pracę nad przygotowaniem takiego konkursu.

dodano: kwiecień 2007